Редактор: e-mail: Кадър Нова ТвВъпросът с пенсиите не е само социална политика,

...
Редактор: e-mail: Кадър Нова ТвВъпросът с пенсиите не е само социална политика,
Коментари Харесай

Социолог: Проблемът с пенсиите не е в сумите, а в сбърканите баланси на политиките

Редактор: 

e-mail: 

Кадър Нова Тв

Въпросът с пенсиите не е единствено обществена политика, той касае всички българи, в това число и тези, които не сме през днешния ден пенсионери. Ще решаваме въпроса със своето бъдеще, като се осигуряваме за пенсии и в този смисъл аз мисля, че има най-малкото, има разнообразни гледни точки, само че най-малко има консенсус, че както обществената политика, по този начин и осигурителната политика в страната някак си е сбъркана в балансите си. Не в сумите, които се раздават, несъмнено, отлично би било да се раздават по-големи суми, а и ще се раздават най-вероятно с индексация на пенсиите или на някакви други механизми. Но сбъркани са балансите в този момент. Вдигането на минималните пенсии би било добре за хората с минимални пенсии, само че би ли било добре изравняването на тези пенсии с тези, които са работили, съответния им стаж и години, и не се ли усещат ощетени те.

Това сподели в " Пресечна точка " по Нова Тв социологът Марчела Абрашева в коментар по отношение на това, че 803 000 българи получават пенсии под линията на бедността.  

В България за пенсиите има едно такова приблизително състояние, в което хората получават не съгласно това, което те са проработили, а съгласно това, което сега се поставя от страната. Каквито и укори да има към бившето ръководство, аз мисля, че госпожа Деница Сачева беше първата, като сподели вместо да се заемаме да синхронизираме помощите за небогати с помощите за дърва, с помощите за други добавки, не е ли по-добре да разгледаме цялата система. А по този начин или другояче не е решен въпросът нито за обществената политика, нито за метода, по който човек може да икономисва за пенсии, и за каквото и да било друго, не е решен този въпрос от години, сподели още Абрашева. 

Доколкото знам, това, което беше измислено, не е спазено повече от 10 години, и там има дисбаланс, и още веднъж, несъмнено, за хората, които получават по-малко, е значима сумата, само че не е единствено сумата от голяма важност, а и  бих споделил обществено слабите хора. Има хора с ниски приходи, не всички са, само че огромната част. Аз мисля, че други системи повече пречат на тяхното богатство, да вземем за пример здравната система и разноските, които са свързани с нея. В този смисъл не мисля, че една акция по при пресмятане или прибавяне, или предоставяне на великденски почерпки или някакви други неща, биха решили въпроса с пенсиите. Просто би трябвало да има малко по-цялостно оглеждане на всички свързани детайли, само че не виждам по какъв начин това ще стане, добави Марчела Абрашева.

Проверка на обстоятелствата: Съобщете ни, в случай че видите фактологични неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на и вижте още в -.

Прочети тук -
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР